Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken verwijt de ChristenUnie telkens opnieuw twijfel te zaaien over het Nederlandse ontmoedigingsbeleid voor bedrijven rondom Joodse nederzettingen.

Het gaat om bedrijven die activiteiten ontplooien in of ten behoeve van Joodse nederzettingen in door Israël bezet gebied. ''Niemand zegt dat dit niet mag. Het is onwenselijk en wij bieden geen ondersteuning aan bedrijven die dit wel doen.''

Dat zei een geïrriteerde Timmermans woensdag in een Kamerdebat naar aanleiding van het bezoek van een kabinetsdelegatie aan Israël en de Palestijnse Gebieden begin december.

Hij herhaalde hierin ''voor de vijftigste keer'' dat zijn ambtenaren het Nederlandse waterbedrijf Vitens niet onder druk hebben gezet om de samenwerking met het Israëlische bedrijf Mekorot af te blazen.

Vitens

Waterbedrijf Vitens en het ministerie van Buitenlandse Zaken blijven het oneens met elkaar. Timmermans zei woensdag in de Tweede Kamer dat Vitens excuses heeft gemaakt voor de suggestie die het bedrijf had gewekt, dat een gesprek met Buitenlandse Zaken mede aanleiding was geweest om de samenwerking met het Israëlische bedrijf Mekorot af te blazen.

Na het Kamerdebat liet Vitens weten dat er helemaal geen excuses zijn gemaakt.

Timmermans blijft er volgens zijn woordvoerder bij dat een topbestuurder van Vitens zich in een telefoongesprek met een hoge ambtenaar heeft verontschuldigd voor de suggestie dat het besluit van Vitens op advies van Buitenlandse Zaken tot stand is gekomen.