Ambtenaren in Tynaarlo vertrouwen elkaar niet, praten óver elkaar en niet mét elkaar. Het management functioneert onvoldoende en onder de ambtenaren heerst ''een negatieve cultuur''.

Dat concludeert onderzoeksbureau Berenschot, dat het reilen en zeilen van de Noord-Drentse gemeente onder de loep heeft genomen.

Een van de gevolgen is dat de gemeentesecretaris per direct moet vertrekken, zo meldde waarnemend burgemeester Piet Adema woensdag in een brief aan de ambtenaren.

Adema trad vorig jaar aan nadat burgemeester Frank van Zuilen zich ziek had gemeld vanwege aanhoudende spanningen tussen college en gemeenteraad. Van Zuilen zei in januari dat hij niet terug wil keren op het gemeentehuis van Tynaarlo.

Spiegel

De negatieve cultuur in Tynaarlo wordt veroorzaakt ''door de hele organisatie en bestaat al heel lang'', aldus de waarnemend burgemeester. Vooral 2013 werd volgens Adema gekenmerkt door ''veel politieke, bestuurlijke en organisatorische onrust''.

Dat wordt met het gedwongen vertrek van de gemeentesecretaris niet opgelost, waarschuwt hij. ''Dat is slechts één van de noodzakelijke ingrepen. Elke collega moet zichzelf een spiegel voorhouden.''

Behalve de bestuurlijke moeten ook de politieke verhoudingen volgens de waarnemend burgemeester ''drastisch verbeteren''. In de gemeenteraad zijn de verhoudingen al jaren verstoord en volgde de ene crisis op de andere.