De commissie Juridische Zaken in het Europees Parlement (EP) heeft dinsdag zijn steun uitgesproken voor de komst van een Europees Openbaar Ministerie.

19 commissieleden stemden voor het voorstel, 4 tegen. Op basis van het verslag van de EP-commissie wordt later door het Europees Parlement gestemd over het voorstel.

De Europese Commissie hoopt met het Europees Openbaar Ministerie de fraude met Europees geld beter te kunnen bestrijden.

Volgens Brussel zou het Europees OM zich uitsluitend gaan bezighouden met misdaden die direct te maken hebben met fraude met de begroting. Verdachten moeten terechtstaan voor rechtbanken in een van de EU-lidstaten.

Verzet

De kans dat het Europese OM er daadwerkelijk komt is echter klein: het voorstel moet ook door de Europese Raad (de individuele lidstaten) unaniem worden goedgekeurd. Die steun lijkt er vooralsnog niet te zijn; eind 2013 hebben een aantal lidstaten, waaronder Nederland, zich al uitgesproken tegen het voorstel.

Als niet alle lidstaten instemmen met het voorstel, kunnen de lidstaten die wel voor het plan zijn alsnog een samenwerking aangaan: daarvoor zijn ten minste negen lidstaten nodig. Die landen kunnen dan door middel van een zogenoemde 'nauwere samenwerking' het plan los van de andere EU-lidstaten doorvoeren.