Oud-minister Els Borst is maandagavond op 81-jarige leeftijd in haar woning in Bilthoven overleden.

Dat bevestigt D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold op Twitter: ''Ben intens verdrietig: Els Borst, minister van Staat en oud-minister van VWS is totaal onverwacht overleden.''

De politie spreekt van "verdachte omstandigheden". Volgens een woordvoerster van de politie kan de doodsoorzaak ook een natuurlijke zijn, of een ongeluk. Vooralsnog gaat de politie niet uit van een misdrijf.

De omgeving rond de woning aan de Ruysdaellaan is afgezet door de politie. Bij het huis is een witte tent opgezet. Dinsdagochtend wordt nog steeds onderzoek gedaan. Verwacht wordt dat er in de loop van dinsdagochtend meer informatie komt.

Volksgezondheid

Borst was vrijwel vanaf de oprichting lid van D66. Toen ze in 1994 minister werd, had ze een carrière als arts en ziekenhuisdirecteur achter de rug. Haar bekendste prestatie als minister was een nieuwe euthanasiewet, die hulp bij zelfdoding onder voorwaarden toestond.

Borst voerde verder een nieuw financieringssysteem voor de zorg in, waardoor de wachtlijsten verdwenen. Ook bedacht ze de donorverklaring, waarbij aan alle volwassen Nederlanders wordt gevraagd of ze na hun dood organen willen afstaan.

Bekijk beelden van bij het onderzoek:

Lijsttrekker

Bij de verkiezingen van 1998 was Borst lijsttrekker van D66. Partijleider Hans van Mierlo presenteerde zijn opvolger met de woorden: "Het is een meisje en we noemen haar Els."

Borst had de functie niet van harte aanvaard: een rol als bestuurder lag haar beter dan het puur politieke werk. Onder haar leiding verloor D66 tien zetels. Borst keerde terug naar het ministerschap. 

De D66-politica was minister van Volksgezondheid in de kabinetten Kok 1 en 2. Ze werd in 2012 benoemd tot minister van Staat. De eretitel wordt alleen in uitzonderlijke gevallen toegekend, aan politici die geen publieke functie meer vervullen.

Reacties op overlijden | Profiel Els Borst