De Europese Unie wil een nieuwe regering in Oekraïne die de grondwet wijzigt en presidentsverkiezingen organiseert.

Sancties zijn nog niet aan de orde, zo stelden de ministers van Buitenlandse Zaken van de 28 EU-lidstaten maandag in Brussel.

Een nieuwe, representatieve regering moet de grondwet veranderen om zo de macht van de president in te perken, zei EU-buitenlandcoördinator Catherine Ashton na afloop.

Ook moet Kiev de economische hervormingen doorvoeren die het Internationaal Monetair Fonds heeft geëist.

Ondertussen blijft de EU zich inzetten voor onderhandelingen over een vreedzame oplossing voor de politieke crisis in Oekraïne.

"Sancties tegen de Oekraïense leiders zijn nog niet aan de orde", aldus minister Frans Timmermans. Zijn Duitse collega Frank-Walter Steinmeier sluit strafmaatregelen, mocht president Viktor Janoekovitsj de dialoog met de oppositie blokkeren, niet uit.

Het Europees Parlement drong vorige week al aan op sancties tegen de Oekraïense autoriteiten, zoals visabeperkingen en het bevriezen van banktegoeden in de EU.

Woorden vuilmaken

Timmermans wil niet te veel woorden vuilmaken aan de uitspraken van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland.

In een onlangs uitgelekt telefoongesprek met de Amerikaanse ambassadeur in Kiev luchtte Nuland met "Fuck the EU" haar hart over het optreden van de unie jegens de Oekraïne. "We hebben dezelfde doelen, maar onze aanpak verschilt", zei Timmermans slechts over de affaire.

De aanpak van de VS, die op sancties inzetten, is volgens Timmermans harder, "maar wij kijken er als buren van Oekraïne anders tegenaan". ''Het heeft geen zin om de VS en de EU tegen elkaar uit te spelen." Ashton gaat donderdag naar Washington om de zaak uit te praten.