PvdA-leider Diederik Samsom heeft er vertrouwen in dat minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) het Kamerdebat over het afluisterschandaal dinsdag overleeft. 

De lat ligt hoog voor de minister, geeft hij toe. "Minister Plasterk kan die lat wel hebben ", reageerde Samsom zondag in het televisieprogramma Jinek.

"Hij bereidt zich goed voor", zei Samsom. "En zo hoort het ook." De positie van Plasterk wankelt sinds hij bekende dat Nederland zelf de metadata van 1,8 miljoen telefoontjes heeft afgeluisterd.

Hij heeft eind oktober in een interview en later in de Tweede Kamer gezegd dat de Amerikaanse NSA de telefoongegevens had onderschept.

Terughoudend

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en de inlichtingendienst AIVD hadden hem gezegd zich terughoudend uit te laten over de afluisteraffaire.

Volgens de partijleider is Plasterk niet geschrokken van de ophef die ontstond. "Het is iemand die al een tijdje meeloopt in Den Haag. Hij kent alle opwinding", aldus Samsom. "Daarna zakt het wel weer." 

De Kamer debatteert dinsdag over het schandaal. Plasterk en Hennis-Plasschaert moeten voor die tijd nog een hele rits Kamervragen beantwoorden. Ook premier Mark Rutte (VVD) en vicepremier Lodewijk Asscher (PvdA) hebben er vertrouwen in dat Plasterk het er dinsdag goed van afbrengt.

Reconstructie: Rel rond Plasterk | Vijf vragen geheime diensten