Waxinelichthoudergooier Erwin Lensink treedt af als bestuurslid van de Piratenpartij in Nijmegen nadat hij de partij tegen de afspraak in had aangemeld voor de gemeenteraadsverkiezingen. 

Dat is de uitkomst van een gesprek zondag tussen het bestuur en Lensink, liet voorzitter Dirk Poot van de landelijke leiding weten. Volgens Poot gaat Lensink met zijn eigen lijst verder.

''Het gaat niet om de persoon van Lensink, maar om het feit dat de Nijmeegse afdeling ervoor had gekozen om niet mee te doen aan de gemeenteraadsverkiezingen.'' Lensink had zijn partij toch aangemeld bij de Kiesraad.

Een deel van het Nijmeegse bestuur wist volgens Poot overigens dat Lensink degene is die op Prinsjesdag 2010 een waxinelichthouder tegen de Gouden Koets gooide.

In februari 2013 kreeg hij daarvoor een celstraf van vijf maanden. Omdat hij toen al bijna twee jaar in voorarrest had gezeten, werd hij meteen vrijgelaten.

Gebiedsverbod

Op 1 december werd Lensink aangehouden omdat hij ondanks een gebiedsverbod toch in Den Haag was. Hij mocht daar niet zijn vanwege de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. Lensink kreeg een boete en werd diezelfde dag weer vrijgelaten.

In april zat hij veertien dagen vast op verdenking van stalking. Daardoor verbleef de Achterhoeker op 30 april tijdens de inhuldiging van koning Willem-Alexander in de cel. De maand daarna mocht Lensink niet in de buurt komen van museum Villa Mondriaan in Winterswijk, toen de culturele instelling werd geopend door prinses Beatrix.