Oud-burgemeester van Hilversum Ernst Bakker is overleden. Het oud-Kamerlid van D66 werd 67 jaar. Bakker was eind jaren zeventig persoonlijk assistent van D66-coryfee Jan Terlouw. 

"Voorlichter, politiek adviseur, burgemeester, vriend. Unieke man", twittert Terlouw zondag. "Humor. Kenner partijpolitiek. Ik ben zeer bedroefd."

Tussen 1971 tot 1978 was Bakker fractiemedewerker van de Tweede Kamerfractie van D66 en van 1978 tot 1981 gemeenteraadslid in Amsterdam. Bakker leidde van 1974 tot 1990 de verkiezingscampagnes van D66 en zat begin jaren tachtig enige tijd in de Tweede Kamer. 

In de jaren negentig was Bakker opnieuw raadslid in Amsterdam en vanaf 1992 ook zes jaar wethouder. In 1998 werd hij burgemeester van Hilversum. Die functie bekleedde hij tot zijn pensionering in juli 2011. 

Ongelofelijk

Op de partijsite is een 'in memoriam' geplaatst, dat door Terlouw is geschreven. "Ernst is overleden. We wisten dat het kwam en toch is het ongelofelijk. Hij was altijd zo intens levend. Hij hield van het leven en wij hielden van hem. Vele D66-ers treuren deze dagen, daar ben ik zeker van. We hebben een unieke makker verloren." 

Ook een andere partijcoryfee, Thom de Graaf, prijst Bakker. "Memorabel om zijn persoonlijkheid, humor, politieke inzicht en onvermoeibare inzet voor D66", twittert de voormalige partijleider.