Erwin Lensink, ook bekend als 'de waxinelichthoudergooier', staat als kandidaat op de kieslijst voor de Piratenpartij bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen.

Dat meldt Omroep West zaterdag. Lensink zou zich op eigen houtje hebben aangemeld bij de Kiesraad, zo meldt de partijvoorzitter van de Piratenpartij, Dirk Poot, zaterdag.

Het landelijk bestuur is onaangenaam verrast door de aanmelding. De man was binnen de partij alleen bekend als 'Erwin'. Men wist niet dat het om Lensink ging.

Het landelijk bestuur zal Lensink zondag vragen om zich terug te trekken als kandidaat voor Nijmegen. Indien hij daar niet vrijwillig mee instemt, stapt de partij mogelijk naar de Raad van State om hem alsnog van de kieslijst af te krijgen.

"Als hij toch de politiek in wil, moet hij maar een eigen partij beginnen. Wij zij helemaal klaar met hem", stelt Poot in een reactie aan de NOS.

Lensink werd bekend toen hij tijdens Prinsjesdag in 2010 een waxinelichthouder naar de Gouden Koets gooide. Niemand raakte hierdoor gewond, maar het rijtuig raakte wel beschadigd.