Premier Mark Rutte heeft in Sotsji gesproken met een aantal Russische mensenrechtenorganisaties.

''Goed naar ze geluisterd en gesproken over migratie, milieu en mensenrechtensituatie Rusland", zo liet de premier zaterdagochtend weten via Twitter.

Hij sprak met mensen van Amnesty International, Memorial en Ecowatch.

Tijdens dat gesprek heeft Amnesty Rutte gevraagd zich tijdens zijn verblijf in Sotsji publiekelijk uit te spreken over mensenrechten in Rusland, ''niet alleen over homorechten, maar ook over de rechten van journalisten en kunstenaars", aldus Emile Affolter, de Nederlandse vertegenwoordiger van Amnesty in Sotsji.

''Dat zou door veel mensenrechtenactivisten een enorme steun in de rug zijn."

Rutte sprak ook met mensen van Ecowatch. De milieuorganisatie bracht milieuschade aan het licht die is aangericht bij de bouw van het olympische terrein. Volgens Amnesty zijn twee activisten van Ecowatch in aanloop naar de Spelen opgepakt om ze het spreken te beletten.

Een van hen, Jevgeni Vitishko, werd gearresteerd voor 'vloeken in het openbaar'. Hij werd zonder bijstand van een advocaat direct 15 dagen in de cel gezet.

De andere activist, Igor Kharchenko, werd opgepakt omdat zijn auto betrokken zou zijn bij criminele activiteiten. Maar op videobeelden is te zien dat de auto door een groepje gemaskerde mannen wordt vernield, terwijl een politieauto langsrijdt, snelheid mindert maar niet stopt. Kharchenko was daar zelf niet bij.

Lees alles over de Winterspelen in Sotsji