Betrokken ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Jeanine Hennis (Defensie) kenden de herkomst van de 1,8 miljoen metadata-gegevens al sinds eind vorig jaar.

Dat concludeert NRC Handelsblad zaterdag op basis van een eigen reconstructie.

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer met de ministers Plasterk en Jeanine Hennis (Defensie) over de ontstane rel rond 1,8 miljoen metadata-gegevens; lengte en tijdstip van telefoongesprekken, en de daarbij betrokken telefoonnummers. De inhoud van de gesprekken wordt niet verzameld.

De gegevens leken aanvankelijk in Nederland te zijn 'getapt' door de Amerikanen, maar blijken nu door Nederland zelf te zijn vergaard en doorgegeven aan de Amerikaanse afluisterdienst NSA.

Die conclusie werd volgens de krant al vorig jaar bekendgemaakt aan de twee betrokken ministers, maar werd niet openbaar gemaakt omdat Defensie de verzamelde data als staatsgeheim ziet.

Deze week werd de bevinding alsnog bekendgemaakt. Reden daartoe is een rechtszaak die is aangespannen tegen de Nederlandse staat. De belangenvereniging Burgers tegen Plasterk eist dat Nederland stopt met het aannemen van inlichtingen die zijn verzameld door de NSA.

Rutte

Volgens premier Rutte gaat minister Plasterk gaat komende dinsdag goed uit het debat over afluisterpraktijken van de inlichtingendiensten komen. ''Ik heb veel vertrouwen in het debat. Hij (Plasterk) gaat hele goede antwoorden geven", zei Rutte zaterdag tegen dj Edwin Evers van Radio 538. Rutte gaf antwoord op de vraag wat er eerder weg zou zijn: de Russische antihomowet of minister Plasterk.

De premier is tot zaterdagavond in Sotsji om de Olympische Winterspelen bij te wonen.

Zeer ernstig

D66-Kamerlid Gerard Schouw noemt het ''zeer ernstig" als het kabinet al sinds eind vorig jaar wist hoe de vork in de steel zat met het verzamelen van telefoon- en radioverkeergegevens.

Schouw vindt dat de ministers Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) de Kamer tijdig hadden moeten informeren over de juiste toedracht. Plasterk had eerder gezegd dat het de Amerikanen waren die de gegevens hadden verzameld.

SP-Kamerlid Ronald van Raak kijkt niet op van de berichtgeving. Hij had al het idee dat het kabinet al langer wist dat Nederland zelf de gegevens had vergaard, maar wil er pas op reageren als de ministers nader zijn ingegaan op de vragen die de Kamer over de kwestie heeft gesteld. Ook het CDA gaat dan pas reageren.

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik zei zaterdag bij BNR Nieuwsradio het raar te vinden dat het zo lang heeft geduurd voordat het kabinet de Kamer vertelde hoe het wel zat met het verzamelen van gegevens. Hij verwacht dat minister Plasterk het heel moeilijk zal krijgen om alles goed uit te leggen, maar sluit niet uit dat hij het Kamerdebat overleeft.

Van Ojik voegde er wel aan toe dat de Kamer daarover gaat en niet premier Rutte. Die zei zaterdag te verwachten dat Plasterk goed uit het debat gaat komen en gewoon aan zal blijven als minister.

Reconstructie: Rel rond Plasterk | Vijf vragen geheime diensten