Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) wil dat de kritiek de Cito-toets ophoudt. "Er wordt ten onrechte een spookbeeld gecreëerd dat het basisonderwijs een afrekencultuur kent."

Dat zegt Dekker zaterdag in een interview met Trouw.

Steeds meer middelbare scholen laten de toelating van leerlingen afhangen van de Cito-score, ooit bedoeld als hulpmiddel.

Onder meer CDA en D66 zijn skeptisch tegenover de toets, omdat die te veel stress zou opleveren bij de leerlingen. Eerder deze week pleitte ook een groep schooldirecteuren voor het afschaffen van de toets.

Dekker stelt dat angst de oorzaak is voor de toegenomen weerzin: er zou in het onderwijs een angst voor openheid heersen. De staatssecretaris wil juist openheid en inzichtelijk maken waar scholen zich kunnen verbeteren.

Staatssecretaris Dekker wil ook dat middelbare scholen ophouden met de strenge Cito-eisen, maar noemt de veranderende houding van de Tweede Kamer ook zorgelijk: "Het is funest voor het onderwijs als de Tweede Kamer elke drie, vier jaar op zulke fundamentele dingen de koers wil bijstellen."