Minister Edith Schippers (Sport) zal eind februari aanwezig zijn bij een sportevenement voor sporters met een lesbische, homoseksuele of biseksuele geaardheid en transgenders in Moskou.

Deze zogenoemde Russian Open Games zijn van 26 februari tot 2 maart en georganiseerd door de Russische LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) Sport Federation.

Dat liet een woordvoerder van de minister vrijdagavond weten.

De Russian Open Games hebben als doel een gezonde levensstijl en sportieve activiteiten onder leden van de LGBT-gemeenschap in Rusland te promoten, zo stelt het ministerie. Schippers is van plan om van 28 februari tot en met 1 maart bij deze Spelen te zijn.

Op dit moment ligt de 'zware' Nederlandse delegatie die naar de Olympische Winterspelen in het Russische Sotsji gaat onder vuur. Voor Nederland zijn koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte er al, en Schippers gaat later ook.

Rutte benadrukte eerder al dat ze in de eerste plaats gaan om de sporters te steunen, maar dat het bezoek ook wordt aangegrepen om ''onze zorgen over de mensenrechten onder de aandacht te brengen''.

Belang is groot

Aan de Russian Open Games doen een paar honderd sporters mee in acht onderdelen: badminton, basketbal, zaalvoetbal, skiën, zwemmen, tafeltennis, tennis en volleybal. Naast sporters uit de Russische Federatie doen er sporters uit andere landen aan het evenement mee.

Schippers vindt het belangrijk dat ook dit evenement in Rusland plaatsvindt. ''Ik wil met mijn aanwezigheid laten zien dat wij met het oog op de LGTB-emancipatie het belang hiervan groot vinden.”

Schippers bezoekt van 17 tot en met 20 februari de Winterspelen in Sotsji. Ze gaat half maart naar de Paralympische Winterspelen in diezelfde plaats, waaraan Nederlandse sporters met een beperking meedoen.