Vicepremier Lodewijk Asscher verwacht dat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) ook na komende week nog minister is.

Dat zei Asscher vrijdag tijdens de wekelijkse persconferentie. Hij verving daarbij premier Mark Rutte die momenteel in Sotsji aanwezig is voor de Olympische Spelen.

Dinsdag debatteert de Tweede Kamer met de ministers Plasterk en Jeanine Hennis (Defensie) over de ontstane rel rond 1,8 miljoen metadata-gegevens.

Deze leken aanvankelijk in Nederland te zijn 'getapt' door de Amerikanen, maar blijken nu door Nederland zelf te zijn vergaard en doorgegeven aan de Amerikaanse afluisterdienst NSA.

Vertrouwen

"Ik ga ervan uit dat Plasterk ook woensdag nog minister. Maar zeker is dat niet, want dat is altijd afhankelijk van het vertrouwen in de Kamer", aldus de vicepremier.

Afgelopen dagen ontstond een beeld dat Hennis en Plasterk niet op één lijn zitten over de zaak en de top van het kabinet overvallen werd door de ophef.

"Mijn waarneming is dat er sprake is van een goede samenwerking en dat er in goede sfeer samen wordt opgetreden", aldus Asscher. Hij zei verder nog dat er vrijdag in de ministerraad in een "open collegiale sfeer" over de kwestie is gesproken.

Gesteund

Voorafgaand aan de ministerraad liet Plasterk zelf weten dat hij zich gesteund voelt door het kabinet in de kwestie. De minister van Binnenlandse Zaken kwam woensdag onder vuur te liggen toen hij en Hennis in een brief aan de Kamer opbiechtten dat niet de Amerikaanse NSA, zoals Plasterk heeft beweerd, maar de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD de metadata vastlegden.

Onder metadata vallen onder meer de betrokken telefoonnummers en lengte en tijdstip van de gesprekken. De inhoud van de gesprekken zelf zou niet zijn verzameld.

Bekijk beelden van de persconferentie: 

Reconstructie: Rel rond Plasterk | Vijf vragen geheime diensten