Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk voelt zich gesteund door het kabinet, nu hij onder vuur ligt over de afluisterkwestie.

Dat zei Plasterk vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

Op verdere inhoudelijke vragen wilde de minister niet ingaan. "We gaan ons rustig voorbereiden op het beantwoorden van de schriftelijke vragen, aanstaande maandag." Dinsdag volgt in de Tweede Kamer een debat over de kwestie.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie liet bij aankomst weten eerst de Kamer te willen informeren. De Defensieminister stelde dat er geen verschil is van inzichten tussen Plasterk en haarzelf.

Voorafgaand aan de ministerraad zei Henk Kamp (Economische Zaken) dat er ondanks de druk die op Plasterk is komen te staan, geen sprake is van een crisissfeer in het kabinet. Hij liet weten dat Plasterk op zijn volledige steun kan rekenen.

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) voegde toe dat de positie van Plasterk wat hem betreft niet onder druk staat.

Inlichtingendiensten

Plasterk kwam woensdag onder vuur te liggen toen hij en Hennis in een brief aan de Kamer opbiechtten dat het niet de Amerikaanse NSA was, maar dat de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD metadata vastlegden van 1,8 miljoen telefoongesprekken.

Onder metadata vallen onder meer de betrokken telefoonnummers en lengte en tijdstip van de gesprekken. De inhoud van de gesprekken zelf zou niet zijn verzameld.

Hypothese

In augustus publiceerde het Duitse weekblad Der Spiegel een grafiek waaruit bleek dat de NSA data in handen had over 1,8 miljoen Nederlandse telefoongesprekken in een periode van één maand. Daarna stelde Plasterk in een uitzending van Nieuwsuur dat de NSA die data zelf had vergaard. Dit herhaalde hij in de Tweede Kamer.

Dagblad NRC meldt vrijdag dat Plasterk ten tijde van die uitlatingen wist dat de informatie die hij van de AIVD had gekregen over de kwestie slechts een hypothese was. Hard bewijs dat de NSA de gegevens had onderschept ontbrak destijds. 


Bekijk de reactie van Plasterk:

Vijf vragen over de geheime diensten