Een geheim rapport van de gemeente Den Haag is uitgelekt naar het AD en daarom is er vorige week aangifte gedaan. 

Het college van burgemeester en wethouders verdenkt iemand van ''schending van het ambtsgeheim'', meldde de gemeente donderdag.

Politieonderzoek moet duidelijk maken hoe het vertrouwelijke rapport naar buiten is gekomen, wie dat heeft gedaan en of diegene moet worden vervolgd.

De geheime notitie ging over een zweefbrug die de gemeente wilde laten bouwen in de haven van Scheveningen. Daar was veel verzet tegen.

Het document over het project kwam terecht bij AD-verslaggever Lex de Jonge. Die schreef op 22 januari dat Den Haag een schadeclaim van ongeveer zes miljoen euro aan de broek zou kunnen krijgen als de gemeente afzag van de bouw. Het artikel verscheen een dag voor de gemeenteraad zou stemmen over het project. Het verzet bleef en nog op de dag van publicatie trok Den Haag de plannen in.

World Forum

Vorig jaar had De Jonge ook al een onthulling op basis van geheime Haagse documenten. Die gingen over de mogelijke aankoop van congresgebouw World Forum door de gemeente. Daar zou een bedrag van 25 miljoen euro mee gemoeid zijn.

Het toen onafhankelijke gemeenteraadslid Arnoud van Doorn (ex-PVV, nu Partij van de Eenheid) had de stukken op zijn bureau in het stadhuis gelegd. Vervolgens gaf hij zijn toegangspasje aan De Jonge. Die kon de stukken zo meenemen. Van Doorn vond dat de Haagse burgers moesten weten van de plannen.

Van Doorn en De Jonge zijn allebei aangeklaagd voor het lek van vorig jaar. Van Doorn wordt daarnaast verdacht van een paar andere zaken. De rechtbank in Den Haag doet volgende week vrijdag uitspraak. Tegen Van Doorn is 6 maanden celstraf geëist, waarvan 2 maanden voorwaardelijk. De journalist moet in de ogen van het Openbaar Ministerie 1000 euro boete betalen.