Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie heeft haar collega Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) gewaarschuwd om terughoudend te zijn in openbare uitlatingen over het werk van de geheime diensten.

Dat meldt NRC donderdag.

Hennis zou haar collega hebben afgeraden om in een uitzending van Nieuwsuur uitleg te geven over zijn interpretatie van de NSA-zaak, omdat het deels haar beleidsterrein betrof en ze het bovendien te vroeg vond voor stellige uitspraken.

Ook de AIVD zou Plasterk begin november hebben gewaarschuwd dat de informatie die hij aan de Tweede Kamer verschafte onvolledig of zelfs onjuist was, meldt de NOS.

Een woordvoerder van Plasterk ontkent dit echter. De berichtgeving ''klopt niet'' en is ''onzin'', aldus de woordvoerder. Deze uitlatingen werden gehekeld door Gerard Schouw van D66. "Dat is een antwoord op één van de vragen die door de Tweede Kamer zijn gesteld."

Stilte

Hij vraagt de woordvoering om 'enige stilte' te bewaren totdat het kabinet maandag schriftelijk antwoord heeft gegeven op vragen vanuit de Kamer. Dinsdag is in de Tweede Kamer een debat over de kwestie. 

In augustus publiceerde het Duitse weekblad Der Spiegel een grafiek waaruit bleek dat de NSA data in handen had over 1,8 miljoen Nederlandse telefoongesprekken in een periode van één maand. Plasterk stelde in de betreffende uitzending dat de NSA die data zelf had vergaard. Dit herhaalde hij in de Tweede Kamer.

Onder vuur

Plasterk kwam hierover woensdag onder vuur te liggen toen beide ministers in een brief aan de Kamer opbiechtten dat het niet de Amerikaanse NSA was, maar de Nederlandse inlichtingendiensten AIVD en MIVD die gegevens vastlegden over 1,8 miljoen gegevenspakketjes.

Beide bewindspersonen werden nog diezelfde avond ontboden op het Torentje voor overleg met premier Mark Rutte. De krant schrijft dat bij Plasterk en Hennis al maanden de spanning oploopt over de interpretatie van de gegevens. 

Verkeerd

Schouw stelde echter donderdag al dat Plasterk de Kamer verkeerd heeft geïnformeerd, een stevige aantijging in politiek Den Haag. Hij wil de minister dinsdag wel de gelegenheid geven om zich te verdedigen.

Bij dat debat zal ook Hennis aanwezig zijn. De Kamer steunde donderdag een voorstel van GroenLinks hiertoe.

Snelheid

Woensdag toonde zich ook de coalitiepartijen VVD en PvdA kritisch over het handelen van de minister. "Het lijkt erop dat in dit geval de snelheid vóór de zorgvuldigheid is gegaan", aldus VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff.

Ook PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt stelde: "Het zou me niet verbazen als dat de conclusie zou zijn van het debat." Dijkhoff: "Het is niet ideaal dat niet eerst is geverifieerd waar die 1,8 miljoen taps vandaan kwamen."

Topoverleg

Er is donderdagmiddag opnieuw topoverleg geweest van het kabinet over de problemen. Rutte, Hennis-Plasschaert en Plasterk kwamen bijeen op het ministerie van Sociale Zaken voor overleg met vicepremier Lodewijk Asscher.

De bewindslieden hebben gesproken over de brief die naar de Kamer moet. Er zijn rond de tachtig Kamervragen over de kwestie gesteld die beantwoord moeten worden. Volgens bronnen ging het opnieuw om zaken op elkaar af te stemmen en elkaar bijpraten.

In coalitiekringen wordt ervan uitgegaan dat de zaak met een sisser afloopt.