Het CDA en de ChristenUnie komen binnen enkele weken met een initiatiefwetsvoorstel om het sparen bij kinderen vanuit de overheid meer te stimuleren.

Dit laat Kamerlid Eddy van Hijum (CDA) weten aan NU.nl. De partijen kondigden het wetsvoorstel ruim twee jaar geleden al aan, maar het kan nu na advies van de Raad van State binnenkort pas echt naar de Kamer worden gestuurd.

Het idee is om kinderen tussen 8 en 18 jaar te stimuleren om maximaal 300 euro per jaar te sparen, met een minimumperiode van 6 jaar. 

Alleen dan geeft de overheid de jeugdige spaarder een bonus aan het einde van de spaarregeling. In totaal kan de premie over de spaarregeling oplopen tot 10 procent. De regeling is vergelijkbaar met het Zilvervlootsparen dat in Nederland in 1958 werd gestart en in de jaren negentig weer werd opgeheven.

Studie

"We hebben gekeken naar de regeling zoals die was", aldus Van Hijum. De CDA’er stelt dat de overheid juist nu het sparen bij jongeren moet stimuleren.

"Jongeren moeten bij de invoering van het leenstelsel steeds meer betalen voor hun eigen studie en ook bij de aankoop van het eerste huis zullen banken in de toekomst steeds vaker vragen om eigen spaargeld", aldus Van Hijum.

"Het is belangrijk om kinderen al vroeg te stimuleren om te sparen. We moeten kinderen al vroeg bijbrengen dat sparen erbij hoort", zo vindt Van Hijum.

Er zijn al enkele banken in Nederland die twee jaar geleden, na aankondiging van het wetsvoorstel, het Zilvervlootsparen geherintroduceerd hebben.

Toezichthouder

Maar volgens het CDA en de ChristenUnie moet er een wettelijke regeling komen omdat banken vrezen anders op de vingers te worden getikt door toezichthouder Autoriteit Consument & Markt wegens kartelvorming wanneer ze eenzelfde product aanbieden.

De Raad van State heeft in haar advies, dat nog niet openbaar is, volgens Van Hijum vooral de vraag gesteld waarom de regeling nodig is omdat kinderen toch al sparen. "Kinderen sparen misschien wel, maar niet voor langetermijninvesteringen zoals een studie of een huis", aldus Van Hijum.

Lees meer over sparen op NUgeld.nl