Gemeenten mogen blowen op straat verbieden met behulp van de Algemene Plaatselijke Verordening. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag donderdag bepaald.

De rechter in Rotterdam bepaalde vorig jaar januari in een proefproces tegen 18 mensen nog, dat dit niet mocht. Als reden daarvoor gaf deze rechter dat het gebruik van softdrugs in Nederland wordt gedoogd.

Volgens het hof maakt de plaatselijke verordening het echter mogelijk om blowen te verbieden, als blowen gevoelens van onveiligheid bij het publiek veroorzaken. Dan wordt het namelijk een kwestie van openbare orde, concludeert het gerechtshof.

De Raad van State, de hoogste Nederlandse bestuursrechter, oordeelde in juli 2011 dat gemeenten de overlast niet mogen regelen via de plaatselijke verordening. Daarop volgde ook een proefproces bij de kantonrechter in Amsterdam. Die gaf wel goedkeuring aan het lokale blowverbod.

Deze zomer verbood de gemeente Amsterdam het blowen op speelplaatsen. Vanaf september werd ook een blowverbod op schoolpleinen in de hoofdstad van kracht. Justitie, politie en de gemeente Amsterdam willen voorkomen dat kinderen in aanraking komen met drugsgebruik.