Het levert Nederland geld op om uit de Europese Unie (EU) te stappen. Dat is de conclusie uit het onderzoek van Capital Economics in opdracht van de PVV.

Het onderzoeksbureau publiceerde donderdag de  'waarschijnlijke economische gevolgen' op haar website. 

De berekeningen van de onderzoekers hebben effect in het jaar 2035 als Nederland nu uit de EU stapt.

Zakendoen zou dan jaarlijks een besparing van 20 miljard euro opleveren doordat Brusselse regelgeving weer wordt genationaliseerd.

Een andere kostenreductie komt volgens het rapport naar voren als Nederland niet meer hoeft bij te dragen aan Europese subsidies. Er zou daardoor 240 miljard euro terug de economie in vloeien.

Het onderzoeksbureau ziet verder economische voordeel bij de herziening van het immigratiebeleid (7,5 miljard euro), meer handel met opkomende economieën in plaats van "gebonden te zijn aan een gemeenschappelijk handelsbeleid" en bij een zelf vast te stellen monetair en begrotingsbeleid.

Kosten

Een vertrek van de Europese Unie brengt ook kosten met zich mee. In de eerste plaats door de euro te vervangen voor een nationale munt. 

''Ik ontken niet dat het ook geld zal kosten. In het begin is er een transitieperiode, bijvoorbeeld om de euro om te wisselen naar de gulden. Maar na die tijd zal de economie harder groeien dan nu. In 2024 is dat 10 procent extra en in 2035 zelfs 13 procent'', zegt PVV-leider Geert Wilders in het AD.

''Volgens premier Rutte komt het gras dan op de kades van de Rotterdamse haven te staan. Maar we zouden juist miljarden meer verdienen dan nu'', zegt Wilders.

''We willen ook geen hek om Nederland bouwen. We willen wel handel drijven met Europa, maar niet politiek gebonden zijn.''

Eurosceptisch 

Wilders staat zeer kritisch tegenover de euro en heeft al vaker geroepen dat Nederland de EU en de eurozone moet verlaten.

Wilders vreest dat de soevereiniteit van Nederland wordt ondergedompeld door Brusselse bemoeienis. ''Zonder soevereiniteit kunnen we onze identiteit niet verdedigen en niet vechten tegen de islamisering'', zei Wilders eerder.

Tijdens de verkiezingen voor de Tweede Kamer 2012 was een vertrek uit de EU het hoofdthema van zijn partij de PVV, ook bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in mei van dit jaar is minder Europa de belangrijkste boodschap van de politieke partij. 

Niet serieus te nemen

Het rapport van Wilders waarin staat dat een vertrek uit de EU miljarden aan economische groei oplevert, is niet serieus te nemen. Dat zegt Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit Tilburg, donderdag.

Volgens hem zijn alleen de kosten, het geld dat richting Brussel gaat, in kaart gebracht. "Naar de baten is niet gekeken. De goederenstromen en de financiële stromen hebben ons juist heel veel voordelen opgeleverd. De baten zijn gigantisch'', aldus Eijffinger. Het uit de EU stappen zou Nederland volgens hem veel schade toebrengen.

Bekijk de reactie van minister Dijsselbloem op het onderzoek van de PVV: