Minister Henk Kamp (Economische Zaken) gaat de komende tijd geen nieuwe verplichtingen aan voor gasleveringen op de lange termijn.

Kamp wil alle ruimte hebben om ''alle besluiten te kunnen nemen die nodig zijn'', zo liet hij de Tweede Kamer woensdagavond weten in het debat over de gaswinning in Groningen.

De minister benadrukte ook dat er dit jaar echt niet meer dan de afgesproken 42,5 miljard kuub gas uit het gasveld in Groningen wordt gehaald.

In 2013 werd nog bijna 54 miljard kuub naar boven gehaald, waarvan 3 miljard vanwege het koude winterweer. Dit jaar geldt 42,5 miljard kuub echt als bovengrens, aldus Kamp.

Bij Loppersum, het meest getroffen gebied, gaat de productie terug van 17 miljard kuub naar 3 miljard. ''Dit is het beste dat we op de korte termijn kunnen doen'', aldus de bewindsman.

Gascontracten

Blij dat er afgelopen jaar meer gas uit de Groninger bodem werd gehaald dan vooraf was gedacht, dat was Kamp zeker niet.

Maar hij greep niet in, omdat hij niet voldoende informatie had voor zo'n ingrijpende beslissing en omdat de gascontracten in binnen- en buitenland wel nagekomen moesten worden.

Investeren

De Tweede Kamer wil dat er in elk geval de komende tien jaar meer wordt geïnvesteerd in Groningen. Het gebied wordt niet alleen getroffen door aardbevingen als gevolg van de gaswinning, maar kent ook een hoge werkloosheid.

De aanvulling op de plannen is niet helemaal wat minister Henk Kamp (Economische Zaken) voor ogen had, maar hij legt zich er bij neer omdat hij de redenering erachter logisch vindt.

Het kabinet stelde tot 2018 al jaarlijks 13 miljoen euro beschikbaar om de economische vooruitzichten in dit deel van Groningen te verbeteren. In totaal is er de komende vijf jaar voor de regio 1,2 miljard euro beschikbaar. Een Kamermeerderheid wil een concreet plan voor nog eens vijf jaar erbij, ''gericht op toekomstvaste werkgelegenheid''.

Ze denken dat het meer tijd kost om het tij te keren dan de periode waarvoor het kabinet vooralsnog afspraken maakte.

Aardbevingen

In 2013 was er in Groningen veel onrust toen bleek dat de aardbevingen zwaarder konden worden dan eerder werd aangenomen.

Toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen adviseerde de gaswinning zo snel mogelijk, zo veel mogelijk te verminderen en juist toen steeg de productie. ''Ik vond in januari 2013 dat ik onvoldoende basis had zo'n besluit te nemen. Nu wel en het wordt ook onmiddellijk geëffectueerd. Ik kan het niet mooier maken'', aldus Kamp.

Achtergrond: Groningen-gasveld bijna grootste ter wereld

Vijf vragen over gaswinning