Oekraïeners die de dood of mishandeling van demonstranten op hun geweten hebben, zouden niet langer naar de Europese Unie mogen reizen. Ook hun bezittingen in de EU zouden bevroren moeten worden.

Het Europees Parlement riep woensdag in een debat in Straatsburg de Europese landen op om de diplomatieke druk op Kiev te verhogen en ondertussen dergelijke sancties voor te bereiden. Naar verwachting zal donderdag een meerderheid van het Parlement instemmen met deze oproep.

De Europarlementariërs veroordeelden met kracht het geweld en riepen alle partijen op geweld af te zweren. Ze hopen op een politieke oplossing. De Europarlementariërs zien in het instellen van een interim-regering en het uitschrijven van nieuwe verkiezingen een weg uit de crisis in het land.

Europees commissaris Stefan Füle (Uitbreiding) zei in het debat dat de EU de deur openhoudt voor Oekraïne, maar dat de regering wel werk moet maken van democratische hervormingen. Füle benadrukte dat de belangrijkste taak van de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj is om de situatie te kalmeren.

Ophelderen

Eerder op de dag bood EU-buitenlandchef Catherine Ashton tijdens een gesprek met de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj al aan dat de Europese Unie kan helpen bij het ophelderen van de dood van vier demonstranten in Oekraïne. 

In elk geval verlangt de EU dat de dood van de vier betogers "transparant en onafhankelijk" wordt onderzocht, maakte Ashton duidelijk.

Ook uitte ze nogmaals haar zorgen over de voortslepende politieke crisis in het Oost-Europese land en benadrukte dat Oekraïne financiële steun moet krijgen. Een plan voor Amerikaans-Europese steun aan het land is in de maak, maar het is de vraag of het zover zal komen. Rusland ziet het land liever niet uit zijn invloedssfeer verdwijnen.