Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft volgens GroenLinks de veiligheid van Groningers om begrotingsredenen langer op de proef gesteld. 

Dat zegt GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren tegen NU.nl.

Woensdagmiddag debatteert de Tweede Kamer met Kamp over de gaswinning. 

Half januari besloot het kabinet de gaswinning in het Groningse Loppersum terug te schroeven, vanwege het toenemende aantal zwaardere aardbevingen. Stevige demonstraties van Groningers gingen aan het besluit vooraf.

Van Tongeren verwijt de minister dat hij pas in januari besloot tot het terugschroeven van de winning, terwijl de toezichthouder al een jaar eerder de noodklok had geluid.

Veiligheid

"Als Kamp in de zomer al had gedaan wat nodig was, was er een gat in de begroting geslagen en had het kabinet al dit jaar extra maatregelen moeten nemen", aldus de GroenLinks'er. "Hij heeft met zijn getreuzel doelbewust de veiligheid van de Groningers op het spel gezet."

Volgens Van Tongeren had Kamp veel boosheid van de Groningers kunnen voorkomen door eerder in te grijpen. Ze wijst erop dat veel onderzoeken die onlangs door Kamp zijn gepresenteerd al eerder klaar waren.

Meer geld

Inmiddels is duidelijk dat een meerderheid in de Tweede Kamer vindt dat er meer geld moet worden uitgetrokken om Groningen te steunen.

In plaats van vijf jaar zal er voor tien jaar geld beschikbaar komen om de Groningers te compenseren en te zorgen voor structurele werkgelegenheid. D66 zal hiervoor een motie indienen.