Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken zal donderdag in het gesprek met zijn Egyptische collega de aanklacht van Egypte tegen de Nederlandse journaliste Rena Netjes bespreken. 

Ook zal hij tijdens de ontmoeting met minister Nabil Fahmy duidelijk maken dat Nederland zich grote zorgen maakt over de repressie van journalisten in Egypte.

Dat heeft Timmermans woensdag aangekondigd in een brief (pdf) aan de Tweede Kamer. Fahmy brengt deze week een bezoek aan Den Haag.

Netjes, die in Egypte werkt als correspondent, heeft het Noord-Afrikaanse land deze week uit veiligheidsoverwegingen verlaten. De Egyptische autoriteiten hadden haar en negentien andere journalisten vorige week aangeklaagd omdat ze met de Moslimbroederschap zouden samenwerken.

Netjes wordt onder meer verdacht van laster tegen de staat Egypte, aldus Timmermans. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Netjes geholpen met het verlaten van het land, en had daarvoor intensief contact met de Egyptische autoriteiten. De journaliste kan zich nu vanuit Nederland verdedigen.

Randvoorwaarden

Buitenlandse Zaken heeft de Egyptische autoriteiten om opheldering gevraagd over de zaak, waarover volgens de minister nog geen details bekend zijn.

Timmermans hoopt in het gesprek met Fahmy te horen dat Netjes niet wordt verdacht. Als ze wel ergens van wordt verdacht, zal Timmermans erop aandringen dat ze de zaak in Nederland mag afwachten, zei de minister woensdag in een overleg met de Tweede Kamer.

Netjes heeft aangegeven dat ze het liefst terugkeert naar Egypte. Timmermans hoopt eraan te kunnen bijdragen dat dat zonder problemen kan.

Overgangsproces

Timmermans zal met Fahmy ook praten over alle aspecten van het democratische overgangsproces in Egypte en hoe Nederland en de Europese Unie dat kunnen steunen.

''Mensenrechten zoals de vrijheid van vergadering, de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid vormen essentiële onderdelen van het transitieproces. Het zijn belangrijke randvoorwaarden voor de beoogde presidents- en parlementsverkiezingen in Egypte'', schrijft Timmermans.

Overzicht: Egypte sinds de revolutie van 2011 l Dossier Egypte