De VVD vindt in tegenstelling tot het kabinet niet dat banken hun kapitaalbuffers moeten verhogen.  

Dit laat Kamerlid Aukje de Vries weten aan NU.nl. 

Daarmee gaat de partij in tegen de visie van haar eigen kabinet, dat de buffer wil verhogen van 3 naar minimaal 4 procent, naar aanleiding van een advies van de commissie Wijffels.

Het idee is dat een hogere buffer een betere verhouding schept tussen het eigen vermogen en de totale activiteiten van banken. De risico's die banken nemen worden hiermee verkleind.

Met de hogere buffer moet voorkomen worden dat de overheid nog een keer een bank moet redden die dreigt om te vallen, zoals in het verleden bij ABN Amro en SNS Reaal is gebeurd.

PvdA

Coalitiepartij PvdA heeft sterk gepleit voor het verhogen van deze buffers, de zogenaamde 'leverage ratio'.

Volgens PvdA-Kamerlid Henk Nijboer is de situatie waarbij een bank tegen elke euro in bezit er nog 33 uitleent "geen houdbaar stelsel en ongezond voor de economie", zo zei hij onlangs in de Tweede Kamer.

Maar De Vries van de VVD vindt dat overregulering dreigt voor de bankensector. "De afgelopen jaren is er al een grote hoeveelheid regelgeving voor de financiële sector ingevoerd."

"Doordat banken meer geld in reserves moeten opbouwen, zullen ze minder snel geneigd zijn om leningen te verstrekken", zo vreest De Vries. De bankensector zelf heeft hier ook al veelvuldig voor gewaarschuwd. De sector is van mening dat Nederland niet hoeft voor te lopen op andere landen. 

In Europees verband wordt er momenteel ook over gesproken om de buffers over een paar jaar te verhogen. "Dat is wat de VVD betreft prima", aldus De Vries.

Aandelen

Maar volgens de PvdA hoeven hogere buffers helemaal niet minder leningen aan bijvoorbeeld het mkb te betekenen. Nijboer vindt dat banken de hogere buffers kunnen oplossen door extra aandelen uit te geven of bijvoorbeeld te snijden in de salarissen.

Donderdag wordt er in de Tweede Kamer over het verhogen van de buffers voor banken gedebatteerd.