Staatssecretaris Sander Dekker (Media) vindt dat geld voor de publieke omroep zoveel mogelijk moet worden uitgegeven aan programma's die anders niet worden gemaakt.

Dat zei hij dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer, naar aanleiding van vragen van VVD-Kamerlid Ton Elias.

De VVD'er vreest, op basis van uitlatingen van omroepman Fons van Westerloo, dat de NOS deze week 20 miljoen per jaar zal bieden om de samenvattingen van de eredivisie te mogen blijven uitzenden. 

Inclusief productiekosten van 5 miljoen komt dit op een jaarlijkse kostenpost van 25 miljoen, stelt hij, terwijl de marktwaarde op 20 miljoen zou liggen. 

Volgens Elias werkt dit marktverstorend. "Commerciële omroepen lijken nu op achterstand te worden gezet met belastinggeld. Gaan we nu niet veel geld uitgeven voor de eredivisierechten, terwijl dat geld voor andere programma’s nodig is?"

Andere zenders zouden ook interesse hebben, stelde directeur van de Eredivisie CV Frank Rutten vorige week. Zo zou er ook gesproken worden met Fox, SBS en RTL. De samenvattingen moeten wettelijk verplicht op een open kanaal worden uitgezonden.

Bezuinigingen

Dekker wilde niet op de speculaties reageren, maar stelde wel dat de publieke omroep te maken heeft met forse bezuinigingen en dat elke euro daarom maar één keer kan worden uitgegeven.

Dat geld zou dan wat hem betreft zoveel mogelijk moeten worden uitgegeven aan programma's die anders niet kunnen worden gemaakt. 

Hij wijst er op dat commerciële partijen altijd naar de Autoriteit Consument en Markt (ACM) kunnen stappen bij vermoedens van marktverstoring. In het voorjaar komt Dekker met een brede visie op de taak van de publieke omroep.