De oppositiepartijen D66, ChristenUnie en GroenLinks vinden dat de nieuwe staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) even de ruimte moet krijgen om zich in te werken. 

''Ik roep de Kamer, en daarmee ook mezelf, op om zich even te beheersen'', zei D66-leider Alexander Pechtold dinsdag.

''Wiebes moet niet meteen onder curatele komen, zoals met zijn voorganger Weekers dreigde te gebeuren.''

Ook ChristenUnie-leider Arie Slob en GroenLinks-leider Bram van Ojik gunnen Wiebes een inwerkperiode. Volgens Slob krijgt de nieuwe staatssecretaris ''een behoorlijke klus'' te doen.

Van Ojik onderstreepte wel dat de problemen met het uitbetalen van uitkeringen snel opgelost moeten worden. ''De mensen moeten niet nog langer op hun geld hoeven te wachten.'' Ook Slob waarschuwt dat er ''niet veel tijd'' is voor de nieuwe bewindsman om te wennen aan het Binnenhof, waar hij geen ervaring heeft.

Belastingdienst

VVD'er Wiebes is dinsdag zijn partijgenoot Frans Weekers opgevolgd. Die trad vorige week af omdat hij het vertrouwen van alle oppositiepartijen had verloren in een debat over problemen bij de Belastingdienst met het uitbetalen van zorg-, huur- en andere toeslagen.

Volgens Pechtold gaat Wiebes aan de slag met een ''meervoudige opdracht''. Hij moet zowel bij de medewerkers als de cliënten van de Belastingdienst het vertrouwen zien te herstellen en ook ''een kwaliteitsslag'' maken bij de fiscus.

De fractieleiders onderstrepen dat ze ''veel goeds'' hebben gehoord over Wiebes, tot dusver wethouder van Verkeer in Amsterdam. Ze hebben in beginsel vertrouwen in zijn functioneren.