VVD'er Eric Wiebes vertrekt van Amsterdam naar Den Haag. Dinsdag is hij benoemd tot staatssecretaris van Financiën, als opvolger van de vertrokken Frans Weekers.

De wethouder verkeer en vervoer deinsde de afgelopen vier jaar niet terug voor hoofdpijndossiers als de taxibranche, de gemeentelijke ICT, luchtkwaliteit en de Noord-Zuidlijn. Het "slimste jongetje van de klas", is hij weleens genoemd.

Met minder geld meer doen, bleek zijn motto. ''Meer effect per euro'', noemde hij het zelf.

Zo kondigde deze volgens Het Parool 'financiële tovenaar' aan dat hij de lucht in de stad anderhalf keer schoner kreeg voor twee derde van het geld dat oorspronkelijk was begroot.

Eenzelfde truc haalde hij uit met de bouw van meer parkeerplaatsen en tegelijkertijd een besparing van 60 miljoen euro op het parkeerbeleid. Ook het metronetwerk bleek 100 miljoen goedkoper te kunnen en onlangs onthulde hij plannen om meer reizigers naar het openbaar vervoer te trekken voor veel minder subsidie.

Verkiezingen

Wiebes schreef het VVD-programma voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, waarin hij flink inzette op de verbetering van de economie in de stad. Zijn ambitie was groot maar er moest wel wat gebeuren. ''De economie van Amsterdam wordt belemmerd door achterhaalde ideologische keuzes.''

Hoewel een functie in de landelijke politiek nieuw is voor hem, is Den Haag dat niet. De 50-jarige Wiebes werkte voor zijn komst naar Amsterdam in 2010 op het ministerie van Economische Zaken, onder meer als plaatsvervangend secretaris-generaal. Hij begon zijn loopbaan ooit bij Shell.

Boos

Wiebes, zoon van een voormalig kernfysicus en een feministe, is geboren in Delft. Hij groeide op in Muiderberg en studeerde werktuigbouwkunde aan de Technische Universiteit Delft. Hij behaalde later een MBA bedrijfskunde.

De politicus werd in 1983 voor het eerst lid van de VVD, maar liep twee keer boos weg omdat hij het niet eens was met de standpunten. Hij heeft twee kinderen en woont in Amsterdam.