De Amsterdamse VVD-wethouder Eric Wiebes wordt definitief de nieuwe staatssecretaris van Financiën.

Koning Willem-Alexander heeft hem dinsdag benoemd, maakt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekend. Wiebes bezocht om 14.00 uur koning Willem-Alexander op Paleis Noordeinde voor de officiële beëdiging.

Hij volgt de vorige week afgetreden Frans Weekers op, die opstapte tijdens het debat over problemen rond de toeslagen bij de Belastingdienst.

"Het was een goed gesprek. We gaan het doen", zei Wiebes na de bekendmaking. Hij wilde verder geen commentaar geven op zijn benoeming.

Later op de dag antwoordde hij op de vraag op welke volgorde hij de toeslagenfraude gaat aanpakken: "Eerst nadenken en dan doen; en dan helemaal aan het einde van de rit pas meningen hebben."

Lijstjes

Vrijwel direct na het aftreden van Weekers dook de naam van Wiebes al op in diverse lijstjes met kandidaten. Maandag werd duidelijk dat hij de kandidaat was.

Dinsdagochtend sprak Wiebes op het Binnenhof met premier Mark Rutte. Voorafgaand zei hij "zin" te hebben in het gesprek.

Wiebes was in Amsterdam verantwoordelijk voor verkeer en ICT. Onder andere het hoofdpijnproject Noord/Zuidlijn viel onder zijn verantwoordelijkheid. Eerder was hij ook topambtenaar op het ministerie van Economische Zaken.

Bekijk de eerste reactie van Wiebes:

Lastig

De Amsterdamse wethouder krijgt de verantwoordelijkheid over een lastige portefeuille, al staat Wiebes in Amsterdam bekend als probleemoplosser. Waar Weekers er niet in slaagde orde op zaken te stellen bij de Belastingdienst is het nu de taak voor Wiebes om die klus wel te klaren.

Afgelopen maanden werd de dienst geteisterd door schandalen. Zo werd er volgens veel partijen in de Kamer door Weekers niet adequaat gereageerd op fraude met toeslagen door Bulgaren.

Ook bleek recent dat veel mensen nog geen toeslagen van de Belastingdienst hadden ontvangen. Dit laatste werd Weekers fataal.

Amsterdam

De Amsterdamse afdeling van de VVD zoekt geen vervanger meer voor Wiebes als wethouder Verkeer en Vervoer, omdat door de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen in maart het einde van de bestuursperiode van het huidige college van burgemeester en wethouders in zicht is.

Volgens de partij laat Wiebes goed werk achter en de laatste nog lopende zaken in zijn portefeuille bevinden zich in een afrondende fase. Het college kan die goed zelf afhandelen, meent de VVD.

De partij is ''zeer trots'' op de aanstelling van Wiebes in Den Haag. ''De afgelopen vier jaar heeft hij in Amsterdam bewezen een bekwaam bestuurder te zijn'', schrijft de partij in een verklaring op zijn vertrek.

Wiebes schreef ook het programma voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen. Hij stond als lijstduwer op de 50e plaats van de lijst.

Profiel Eric Wiebes : Oppositie gunt Wiebes de ruimte

Wiebes nieuwe staatssecretaris Financiën

De kersverse staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes verlaat Paleis Noordeinde na de audiëntie bij de koning. © ANP
Koning Willem-Alexander heeft Eric Wiebes dinsdag in Paleis Noordeinde benoemd tot staatssecretaris van Financiën. © ANP
Het is de eerste keer dat de nieuwe koning een nieuwe bewindspersoon benoemde. In het midden Chris Breedveld, directeur van het kabinet van de Koning, die de verklaring voorleest. © ANP
Wiebes ontmoet minister Jeroen Dijsselbloem van Financien bij het ministerie. © ANP
Op vraag op welke volgorde hij de toeslagenfraude gaat aanpakken, antwoordde Wiebes: "Eerst nadenken en dan doen; en dan helemaal aan het einde van de rit pas meningen hebben." © ANP
Dinsdagochtend werd bekend dat de Amsterdamse VVD-wethouder Eric Wiebes definitief de nieuwe staatssecretaris van Financiën wordt. © ANP
"We gaan het doen", zei Wiebes na de bekendmaking. Hij wilde verder geen commentaar geven op zijn benoeming. © ANP
Koning Willem-Alexander heeft hem dinsdag benoemd, maakt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekend. © ANP
De Amsterdamse wethouder is de opvolger van de afgetreden staatssecretaris van Financiën Frans Weekers. Hij ging dinsdagochtend op bezoek gegaan bij premier Mark Rutte op het Binnenhof. © ANP
Wiebes werd op het Binnenhof opgewacht door de pers. Hij zei "zin" te hebben in een "goed gesprek". © ANP
Weekers trad vorige week af tijdens het debat over problemen rond de toeslagen bij de Belastingdienst, waarin de gehele oppositie zich tegen hem keerde en dreigde met een motie van wantrouwen. © ANP
Vrijwel direct na het afreden van Weekers dook de naam van Wiebes al op in diverse lijstjes met kandidaten. Maandag werd duidelijk dat hij de kandidaat was. © ANP