De Amsterdamse wethouder Eric Wiebes, zo goed als zeker de opvolger van de afgetreden staatssecretaris van Financiën Frans Weekers, is dinsdagochtend op bezoek gegaan bij premier Mark Rutte op het Binnenhof.

Wiebes zei "zin" te hebben in een "goed gesprek".

VVD'er Wiebes (1963) is in Amsterdam wethouder van Verkeer en Vervoer. Eerder werkte hij als topambtenaar op het ministerie van Economische Zaken.

Als wethouder hield hij zich onder meer bezig met de Noord/Zuidlijn van de Amsterdamse metro.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken, die elders op het Binnenhof moest zijn, kon nog steeds niet officieel zeggen dat Wiebes dè man is, maar noemde hem wel alvast een "hele leuke collega".

Belastingdienst

Weekers trad vorige week af tijdens het debat over problemen rond de toeslagen bij de Belastingdienst, waarin de gehele oppositie zich tegen hem keerde en dreigde met een motie van wantrouwen.

De VVD zou voor een vervanger van Weekers op zoek zijn naar een ervaren bestuurder, die de problemen bij de Belastingdienst krachtig kan aanpakken. De staatssecretaris werd de afgelopen jaren steeds geconfronteerd met anonieme lekken van ambtenaren naar de media.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei maandag al te hopen dat de naam van de nieuwe staatssecretaris dinsdag bekend wordt gemaakt.