De samenwerking tussen Nederland en Kazachstan op het gebied van nucleaire veiligheid verloopt uitstekend. 

De samenwerking tussen Nederland en Kazachstan op het gebied van nucleaire veiligheid verloopt uitstekend. Dat stelde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken maandag na een eendaags bezoek aan het Centraal-Aziatische land.

Hij bezocht het land in de aanloop naar de nucleaire veiligheidstop die volgende maand in Den Haag wordt gehouden. Nederland draagt 2,1 miljoen dollar (ruim 1,5 miljoen euro) bij om in Kazachstan onbeheerd nucleair materiaal op te sporen en veilig te stellen.

Timmermans sprak onder anderen met president Nursultan Nazarbayev. Naast handel kwamen ook nog de mensenrechten aan de orde. Volgens Amnesty International zijn marteling en mishandeling door politie en veiligheidsdiensten hier wijdverspreid.

Misstanden

De mensenrechtenorganisatie had de minister opgeroepen misstanden aan de kaak te stellen tijdens zijn bezoek. Timmermans liet weten dat hij het gesprek over de mensenrechten met de regering in Astana wil ''intensiveren'' bijvoorbeeld door mensenrechtenambassadeur Lionel Veer naar het land te sturen.

Timmermans is dinsdag in Azerbeidzjan, eveneens een vroegere Sovjetrepubliek. Ook dit tweede reisdoel van de bewindsman staat in een slecht daglicht bij Amnesty. Hier is de vrijheid van meningsuiting in een ''neerwaartse spiraal terechtgekomen'', stelt de organisatie.