De SP doet bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in maart heel bewust niet mee in 27 gemeenten, terwijl de partij daar wel lokale afdelingen heeft.

Dit blijkt uit een inventarisatie van NU.nl. "Het deelnemen aan een gemeenteraad is een middel erbij, maar geen doel op zich", aldus SP-leider Emile Roemer in een reactie tegen NU.nl.

De redenen om niet mee te doen met de verkiezingen lopen uiteen van meer tijd willen hebben voor actiewerk en te weinig actieve leden, tot een besluit van de partijtop dat de lokale afdeling niet sterk genoeg is om deel te nemen.

Zo doet de SP-afdeling in Stichtse Vecht niet mee "om te voorkomen dat al onze energie gaat zitten in het gemeenteraadswerk. Het gevaar is heel groot dat dan in ons geval van het functioneren als actiepartij niet genoeg terechtkomt", aldus de voorzitter van de lokale partij, Gerard Bosma, tegenover rtv Stichtse Vecht.

Tijdrovend

Ook in Purmerend en in Slochteren wordt het werk voor de gemeenteraad "te tijdrovend" gevonden of blijft er geen tijd meer over om "op straat te vinden te zijn".

"Uiteraard willen we veranderen en verbeteren. Dan is het het beste om in de gemeenteraad te zitten, natuurlijk.  Maar we zijn van oorsprong echt een actiepartij", aldus Roemer.

"Als het gemeenteraadswerk alle tijd opslokt waardoor je niet aan dit elementaire werk van actie toekomt, dan moet je het niet doen. Je moet als partij wel groot en sterk genoeg zijn."

Niet sterk

In de gemeenten Emmen, Roermond en Terneuzen heeft de partijtop van de SP dan ook besloten dat de lokale afdeling niet sterk of stabiel genoeg is om deel te nemen.

"Dat hebben we uit ervaring geleerd, door negatieve publiciteit. Als een afdeling in de problemen komt en kwalitatief niet goed werk levert, dan brengt het ook de partij als geheel in de problemen", aldus Roemer.

In zestien gemeenten zijn er te weinig actieve leden om deel te nemen. Vier gemeenten stellen "nog niet klaar" te zijn voor de verkiezingen. "We kunnen niet zomaar als kind volwassene spelen. De inwoners moeten ons eerst meer zien en vertrouwen", aldus een verklaring van de SP in Langedijk. In Den Helder is de lokale SP een eigen zelfstandige fractie gestart.

Intensief

Roemer laat weten dat de SP sinds zijn aantreden als partijleider van 130 naar 200 lokale SP-afdelingen probeert te gaan. In de afgelopen 2,5 jaar zijn er al 40 nieuwe lokale SP-afdelingen bij gekomen, aldus Roemer.

"Dat is een erg intensief proces. Het is niet gek als een groot deel van deze afdelingen nog niet sterk genoeg is om deel te nemen aan de verkiezingen. Al met al doen we in meer gemeenten mee dan in 2010 (van 107 naar 118 gemeenten, red.)."

Roemer stelt dat zijn partij een naam hoog te houden heeft als partij "die weet wat in buurten speelt" en dat hij daarom begrijpt dat veel afdelingen besloten hebben (nog) niet deel te nemen aan de verkiezingen.

"Er zijn al genoeg partijen waarbij gemeenteraadsleden hun papieren stukken lezen en dan denken dat ze weten wat er leeft in hun gemeente."