Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem moet mogelijk deze zomer al stoppen met zijn baan als voorzitter van de eurogroep, vanwege onvrede over zijn dubbelfunctie.

Dit meldt het Duitse Handelsblatt op basis van anonieme diplomatieke bronnen.

Volgens de Duitse krant is er binnen de eurogroep, het samenwerkingsverband van de ministers van Financiën van de eurolanden, steeds meer weerstand tegen Dijsselbloem.

Hij zou als voorzitter niet neutraal genoeg zijn en zich te veel inzetten voor de Nederlandse belangen.

Niet wakker

Dijsselbloem laat weten dat hij ''totaal niet wakker'' ligt van kritiek op zijn functioneren. ''Zeker niet als het anoniem is, dan word ik er niet koud of warm van'', zei Dijsselbloem. ''Ik let scherp op het Nederlands belang, maar ik denk dat dat niet strijdig is met het Europees belang'', aldus de minister.

Handelsblatt schrijft ook dat Duitsland en Frankrijk in juni willen besluiten om van de functie van eurogroepvoorzitter een permanente post te maken. Dijsselbloem, die zijn Brusselse taken nu combineert met zijn Nederlandse ministerschap, stelt dat de twee landen dat vorig jaar mei ook al voorstelden.

''Wanneer en of het gaat gebeuren weten we nog niet. Mijn aanstelling is voor 2,5 jaar en als er discussie komt gaan we het wel merken.''

In de eerste maanden na zijn aantreden was er wel kritiek op zijn leiderschap in de eurogroep en de manier waarop hij communiceerde, onder meer over het reddingsplan voor Cyprus. ''Dat moeilijke begin heeft hij nu doorstaan", zegt een bron in Brussel.

Verkiezingen

De benoeming van een nieuwe voorzitter van de eurogroep kan volgens ingewijden een onderdeel worden van de Europese stoelendans die na de Europese verkiezingen in mei op gang komt.

Dan worden onder meer een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie en van de Europese Raad en een nieuwe buitenlandchef van de EU gekozen.