Corruptie kost Europa elk jaar 120 miljard euro. Dat heeft de Europese Commissie maandag bekendgemaakt bij de presentatie van haar eerste rapport over corruptiebestrijding in de Europese Unie. 

"Er gaat veel geld en veel geloofwaardigheid verloren" aldus Europees Commissaris voor binnenlandse zaken Cecilia Malmström. "Lidstaten hebben de laatste jaren veel gedaan om corruptie te bestrijden, maar dat is bij lange na niet genoeg." 

Driekwart van de EU-burgers meent dat corruptie in hun land wijdverspreid is. Ruim 60 procent van de Nederlanders deelt die mening, ook al zegt slechts twee procent dat hun gevraagd is te betalen om bepaalde diensten te verkrijgen. 

Malmström wil dat corruptie harder wordt aangepakt. Er moet strengere controle, vervolging en bestraffing zijn, en politieke partijen moeten heldere gedragscodes en financieringsregels hanteren.

Ook moet gelet worden op corruptie op lokaal niveau en op sectoren die in sommige lidstaten extra gevoelig zijn, zoals stedelijke ontwikkeling, bouw en gezondheidszorg. 

Nederland krijgt een pluim voor zijn geïntegreerde aanpak om corruptie te signaleren en te voorkomen, die als een model voor andere lidstaten kan gelden. Wel moet Nederland maatregelen treffen om belangenverstrengeling te voorkomen bij ministers en Kamerleden die de politiek verlaten.