Minister Ivo Opstelten (Justitie) moet onderzoeken welk percentage van de wietteelt in Nederland gebruikt wordt voor de export.

Dat wil D66, zo laat Kamerlid Magda Berndsen weten aan NU.nl.

Volgens de minister is de export een belangrijk argument om geen experimenten te willen met gereguleerde wietteelt.

Hij stelt dat regulering niks oplost tegen overlast en criminaliteit, omdat 80 procent van de teelt naar het buitenland verdwijnt.

Opstelten baseert zich daarbij, zo stelde hij zaterdag op NU.nl, op cijfers van politie en Openbaar Ministerie (OM).

Twijfel

Andere partijen trekken deze cijfers echter in twijfel. Onder meer door diverse burgemeesters uit coffeeshopsteden die afgelopen vrijdag bijeen kwamen voor een wiettop in Utrecht.

Onder meer de Zwijndrechtse burgemeester Dominic Schrijer oordeelde dat de verhouding eerder fiftyfifty is en ook in het rapport waar Opstelten zich op baseert wordt gesproken van een "educated guess", oftewel een inschatting. 

D66 wil daarom een onderzoek door het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC). "In zijn verweer schermt de minister met cijfers die door velen worden betwist. Laat de minister het maar bewijzen, dan kunnen we pas verder praten", aldus Berndsen.

Coalitiepartij PvdA, een groot voorstander van gereguleerde wietteelt, wil het verzoek van Berndsen nog niet steunen. Kamerlid Marith Rebel laat weten eerst een reactie van Opstelten te willen op het manifest van de burgemeesters.

Druk

Het stoort Berndsen al langer dat Opstelten, ondanks de druk van de coffeeshopgemeenten en coalitiepartner PvdA, niets wil weten van experimenten met gereguleerde wietteelt.

Volgens de voorstanders zorgt regulering voor minder criminaliteit en beter controleerbare wiet. Volgens Opstelten is het ook wegens internationale verdragen niet mogelijk om regulering toe te staan.

Opstelten weet zich vooralsnog gesteund door een meerderheid in de Kamer. Eind vorig jaar stemde een meerderheid tegen een motie om regulering als optie open te houden. 

Hij stelde zaterdag dan ook dat de burgemeesters zich uiteindelijk bij zijn besluit om niet te reguleren zullen neerleggen.

Binnenkort debatteert de Tweede Kamer met Opstelten over wietteelt.