De Eerste Kamer moet haast maken met de behandeling en goedkeuring van de wijzigingen in de jeugdzorg. 

Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Gemeenten (VNG) Annemarie Jorritsma zondag in Nieuwsuur.

Als de senaat het nieuwe stelsel niet spoedig goedkeurt, laat dat de gemeenten te weinig tijd.

De behandeling van de wijzigingen in de jeugdzorg - waarbij de ruim vierhonderd gemeenten volledig verantwoordelijk worden voor het onderwerp - staat nu voor 11 februari op de agenda van de Eerste Kamer. Als de senaat de wijzigingen dan goedkeurt, dan is dat al 'krap', zegt Jorritsma.

Volgens Jorritsma, tevens burgemeester van Almere, komt het moment dat de gemeenten het niet meer kunnen klaarspelen om de invoering van het nieuwe stelsel in 2015 voor te bereiden in zicht. Uiterlijk voor het voorjaarsreces in politiek Den Haag, zouden de gemeenten duidelijkheid moeten hebben.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer keurde de voorstellen van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn in oktober goed. Er is echter nog veel onduidelijkheid over het budget dat gemeenten krijgen. 

Jorritsma noemde het ook merkwaardig dat de voorstellen al naar de Tweede Kamer waren gestuurd zonder dat er een akkoord was met de gemeenten over de uitvoering. Als er niet op tijd duidelijkheid komt, zouden de wijzigingen met een jaar moeten worden uitgesteld. 

Verantwoordelijkheid

De VNG-voorzitter benadrukt dat de gemeenten het principieel heel goed vinden dat de verantwoordelijkheid niet langer verdeeld zal zijn over provincies en gemeenten.

Ze benadrukte dat de gemeenten, gegroepeerd in 42 regio's, er niet alleen voor staan. Bij bovenregionale kwesties ziet ze ook een rol voor de VNG weggelegd.

Tegelijk met het verschuiven van de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg wordt ook een fikse bezuiniging doorgevoerd. Die loopt op van 80 miljoen euro in 2015 tot 300 miljoen vanaf 2017.