De Belgische oud-premier Guy Verhofstadt is zaterdag in Brussel door de Europese liberalen verkozen tot kandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. 

Ze stemden in met een compromis dat Verhofstadt en medekandidaat Olli Rehn maakten, waarbij de laatste op een andere belangrijke functie in de Europese Unie mikt.

Een ruime meerderheid van bijna 80 procent stemde in met het compromis, terwijl 14 procent tegen stemde. De andere partijleden onthielden zich van stemming. Bij de bijeenkomst van de liberale ALDE-partij in Brussel waren ruim honderd leden aanwezig.

De verkiezing was een formaliteit. Van tevoren was bekend dat een meerderheid zich zou scharen achter het compromis.

Federaal Europa

De twee kandidaten verschillen sterk van elkaar. Verhofstadt is openlijk voor een federaal Europa, terwijl de Finse Rehn een voorzichtige koers wil varen.

Na een bemiddeling van onder meer premier Mark Rutte werd afgesproken dat Rehn wordt voorgedragen voor een andere hoge EU-post.

De kans is niet groot dat de liberalen de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie leveren. Waarschijnlijk wordt het een sociaaldemocraat of een christendemocraat omdat dit de grootste politieke groepen in Europa zijn.