Uit een peiling onder lokale politici blijkt dat een meerderheid het niet nodig vindt dat premier Mark Rutte ook naar Sotsji afreist voor de Olympische Spelen.

Uit de enquete door Overheid in Nederland in opdracht van NU.nl, waar 2216 burgemeesters, wethouders en raadsleden aan deelnamen, blijkt dat slechts 39 procent vindt dat Rutte zou moeten gaan.

Onder de lokale SP'ers ligt dit percentage zelfs op 90 procent. Bij coalitiepartij PvdA vindt 71 procent dat Rutte thuis moet blijven. Bij zijn eigen VVD vindt nog altijd een kwart dat hij niet moet gaan.

Wel vindt een groot deel dat minister van Sport Edith Schippers (76 procent), Koning Willem Alexander (70 procent) en Koningin Maxima (59 procent) naar Sotsji zouden moeten afreizen om onze sporters aan te moedigen.

Vertegenwoordiger

Opvallend is het verschil in opvatting tussen de grote steden en de rest van Nederland bij de vraag of Nederland een vertegenwoordiger van de homobeweging mee zou moeten nemen. 

Bij de gemeenten boven de 100.000 inwoners ligt dit percentage op 51 procent, terwijl landelijk slechts 37 procent hier voorstander is. Het kabinet heeft al laten weten dat een homovertegenwoordiger meenemen wegens veiligheidsprotocollen niet meer mogelijk is.

Van de lokale partijen vindt bij de SGP bijna 90 procent het niet nodig om een homovertegenwoordiger mee te nemen. De SP scoort op dit punt het hoogst: 66 procent.