Het CDA is voor een gekozen burgemeester. Daarmee is er nu een tweederdemeerderheid in de Tweede Kamer voor de benodigde grondwetswijziging.

Dat zegt CDA-partijleider Sybrand Buma zaterdag in een interview met de Volkskrant. "Dat schimmige systeem met een vertrouwenscommissie loopt op zijn laatste benen", aldus Buma. "We willen naar een open verkiezing."

De partij heeft jarenlang geaarzeld over het onderwerp. Alleen ChristenUnie en SGP zijn nog tegen een gekozen burgemeester, waardoor de wijziging ineens een stuk dichterbij komt.

Of de burgemeester door de gemeenteraad of rechstreeks door de kiezer gekozen moet worden laat Buma nog open. ''Voor beide opties is wat te zeggen. Dat debat wil ik, ook in mijn partij, op inhoud voeren. Nu wil de ene partij dit en de ander dat en er gebeurt al jaren niks'', zegt hij.

Kiesstelsel

Buma zegt verder in de Volkskrant dat zijn partij een nieuw kiesstelsel wil voor het kiezen van de Tweede Kamer. De helft van de 150 zetels zou net als nu gekozen worden via partijlijsten, de andere 75 zouden via een districtenstelsel gekozen moeten worden, zoals bijvoorbeeld ook in Duitsland gebeurt.

Een dergelijk systeem heeft ook tot gevolg dat er een kiesdrempel ontstaat van 1,5 procent. Dat vergroot volgens Buma de bestuurbaarheid.

Een ander voostel dat de CDA'er doet is dat wie nu na een ruzie opstapt uit de eigen fractie (in de Kamer of in de gemeenteraad) zijn zetel in beginsel opgeeft, tenzij hij bij de verkiezingen genoeg voorkeursstemmen haalde voor een eigen zetel.

Nog een voorstel is het burgerinitiatief, waarbij burgers de mogelijkheid krijgen om zelf bijvoorbeeld de ouderenopvang in hun wijk te regelen, of een sportveld aan te leggen.