PvdA-leider Diederik Samsom moet zijn woord houden en opkomen voor de belangen van het Groningse bedrijfsleven.

In een open brief in de Volkskrant zaterdag roepen werkgevers, Groningse overheden, milieubewegingen en vakbonden Samsom op zijn belofte in te lossen. Dat maakte FNV Noord vrijdag bekend.

Tijdens een bijeenkomst in Middelstum op 14 januari beloofde Samsom dat de PvdA er alles aan zal doen om een stimuleringsplan van de provincie Groningen te laten slagen. Daardoor zou mogelijk aluminiumfabriek Aldel gered zijn. In de Tweede Kamer gaf de PvdA-leider een week later in een debat echter niet thuis.

Volgens de FNV liggen er concrete plannen van de provincie Groningen, werkgeversorganisaties, de vakbeweging en de milieubeweging om het verlies van duizenden banen te voorkomen.

Het noorden van Nederland kent een hoge werkloosheid en heeft landelijk gezien één van de laagste gemiddelde inkomens. Een petitie 'maak werk van Groningen’ werd door ruim 20.000 mensen ondertekend. ''Zaak om over de brug te komen'', zo schrijft FNV Noord.

De PvdA-leider reageert schriftelijk tegenover NU.nl op de biref. "De brief van FNV Noord laat zien hoe urgent de situatie in Groningen momenteel is. Mensen zijn terecht zeer verontrust over de toekomst van de regio. Met het gasakkoord is een eerste stap voor nieuw perspectief gezet. Maar dat is nog niet voldoende. 

Daarom heb ik namens de PvdA - naast minister Kamp van Economische Zaken - de ministers Dijsselbloem van Financiën en Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan het werk gezet om alle mogelijkheden te bekijken om werkgelegenheid in de regio te behouden en perspectief te houden voor de mensen in Groningen.