Niet alleen in Vlissingen, ook in Zoetermeer kunnen kiezers stemmen op een vrouwelijke SGP-kandidaat. Het gaat om Henne van der Slik.

Van der Slik staat voor de gemeenteraadsverkiezingen op plek 21 op de gecombineerde lijst van de ChristenUnie en de SGP. Dat bevestigt Dirk Verboom, secretaris van de ChristenUnie, vrijdag na berichtgeving door het Reformatorisch Dagblad.

Van der Slik is voor zover bekend de vierde vrouw in Nederland die op een SGP-kieslijst staat. Afgelopen donderdag werd bekend dat in Vlissingen drie vrouwen namens de streng christelijke partij meedoen.

"De fractie wil van alle kerken in de gemeente een kandidaat op de lijst. Van de hervormde Oosterkerkgemeente bleek alleen een vrouw bereid om op de kieslijst te staan", vertelt voorzitter van de SGP-kiesvereniging Rien Slootweg tegen de krant.

Onverkiesbare plaats

Tijdens een ledenvergadering bleek de meerderheid geen problemen te hebben met de deelname van Van der Slik. Ze staat echter op plek 21, een vrijwel onverkiesbare plaats. ChristenUnie-SGP heeft momenteel slechts twee raadszetels in Zoetermeer.

De SGP ligt al jaren onder vuur vanwege het standpunt van de partij over de deelname van vrouwen aan de politiek. Vanwege religieuze overwegingen werden vrouwen uit de actieve politiek geweerd.

Tot de hoogste rechter in 2010 oordeelde dat de Nederlandse overheid maatregelen moest nemen tegen de SGP als deze partij geen passief kiesrecht aan vrouwen zou toekennen.

Onder alle druk besloot de SGP vorig jaar alle obstakels weg te nemen waardoor het mogelijk werd dat vrouwen een plek op de kieslijsten konden krijgen.