Minister-president Mark Rutte vindt dat er in de Tweede Kamer tijdens het debat met Frans Weekers te gedetailleerde vragen zijn gesteld aan de deze week afgetreden staatssecretaris.

"Het kabinet betreurt dat het zo heeft moeten lopen", zo stelde Rutte tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Al eerder liet Rutte weten dat Weekers wat hem betreft niet af had hoeven treden. "Er zijn door de Kamer vragen gesteld op een heel gedetailleerd niveau over de Belastingdienst", aldus Rutte. "Politiek is geen debatwedstrijd."

De Kamer heeft Weekers er te streng op afgerekend dat hij niet altijd direct het antwoord paraat had op deze gedetailleerde vragen, zo suggereerde Rutte. Hij noemde dat het gaat over tienduizenden gevallen waarvan Weekers blijkbaar van achter de komma moest kunnen melden hoeveel er waar in behandeling waren. 

"Je kunt niet elke vraag beantwoorden die je gesteld wordt. Weekers was op een goede manier bezig de problemen het hoofd te bieden", aldus Rutte.

Draagvlak

Weekers maakte woensdagavond laat bekend af te treden als staatssecretaris na een lang en soms stamelend debat. Hij stelde onvoldoende draagvlak te voelen in de Tweede Kamer voor zijn persoon. De gehele oppositie had een motie van wantrouwen tegen de VVD-bewindsman in voorbereiding.

Weekers lag al de hele dag onder vuur over de problemen rond het uitbetalen van toeslagen bij de Belastingdienst.

Verschil

Ook minister Dijsselbloem van Financiën benadrukte dit vrijdag nog eens dat hij Weekers kende als 'zeer gedreven om de fraude aan te pakken'. Volgens Dijsselbloem moest Weekers opstappen door de toenemende druk uit de Kamer.

"Er was een groot verschil tussen het vertrouwen wat ik had in Weekers en het draagvlak wat er voor hem was in de Kamer", aldus Dijsselbloem.

In de ministerraad is vrijdag uitgebreid gesproken over de opvolger van Weekers. Begin volgende week denkt het kabinet hier meer bekend over te kunnen maken.

Bekijk de verklaring van Rutte: