33 gemeenten hebben vrijdag in Utrecht een manifest ondertekend dat er voor pleit de teelt van softdrugs te reguleren. 

Dat meldt de gemeente Eindhoven in een verklaring

Onderwerp van discussie was hoe het beleid het best kan worden aangepast en hoe minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) daarvan te overtuigen. Opstelten liet via de NOS opnieuw weten niets te zien in het manifest. 

Vorig jaar december sprak de minister al met 25 burgemeesters, ook toen bleef hij bij zijn standpunt.

Opstelten wil opnieuw het 'hele land' in trekken om met burgemeesters en gemeenten te praten over het tegengaan van criminaliteit en overlast door wietplantages. Dat zei hij vrijdag na ministerraad in reactie op het wietmanifest in Utrecht. "Er is moed voor nodig om niet te doen wat een aantal mensen op de tekentafel logisch lijkt." 

"Ik ga natuurlijk met de burgemeesters in gesprek. Ik zal het hele land intrekken", zei Opstelten. "Limburg, het oosten van het land. Brabant en Zeeland hebben eigenlijk wel een stevig compacte organisatie, onder leiding van de burgemeester van Tilburg", zei de minister. 

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) zei op de bijeenkomst dat maar twee zetels ontbreken voor een Kamermeerderheid voor regulering, meldt het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC). Ook oud-VVD-leider Frits Bolkestein riep de burgemeesters op te lobbyen bij zijn partij. Ook hij ondertekende het manifest. 

In het manifest, opgesteld door burgemeester van Heerlen Paul Depla (PvdA), wethouder in Utrecht Victor Everhardt (D66) en burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel (PvdA), staat dat de gemeenten een oplossing willen vinden voor het groeiende aantal illegale kwekerijen. Regulering van de wietteelt zou volgens hen een eind maken aan de criminele gevolgen van het huidige beleid. 

Gezondheid

De burgemeesters maken zich vooral zorgen over de gezondheid van cannabisgebruikers, de veiligheid in de wijken en georganiseerde criminaliteit. Door lokaal of landelijk toezicht op het productieproces, verdwijnen deze problemen, stellen zij. Dat gebeurt nu al in landen zoals de Verenigde Staten en Uruguay. 

Opstelten stelde vrijdag opnieuw dat internationale verdragen regulering niet toestaan. Daarnaast vindt de minister het reguleren nutteloos, omdat zo'n tachtig procent van de illegaal geproduceerde cannabis wordt geëxporteerd door criminele groepen. De burgemeesters op de wiettop noemden dit 'mythes'.