Het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn (Partij van de Eenheid) moet zes maanden gevangenisstraf krijgen, waarvan twee aanden voorwaardelijk.

Dat heeft de officier van justitie vrijdag geëist bij de rechtbank in Den Haag. Van Doorn zou hennep aan minderjarigen hebben verkocht en een journalist van het AD/Haagsche Courant zijn toegangspasje voor het stadhuis hebben gegeven.

De journalist kon met dat pasje vertrouwelijke stukken meenemen. Tegen hem is een boete van 1000 euro geëist.

De 47-jarige Van Doorn staat vrijdag ook terecht voor het lekken van vertrouwelijke informatie en omdat hij een alarmpistool onder zijn bed had liggen.

Hij heeft toegegeven dat hij drugs verkocht aan jongens van 14 en 15, maar volgens eigen zeggen was dat een dekmantel: hij wilde zo overlast stoppen en hun 'echte dealer' achterhalen. Het Openbaar Ministerie (OM) vondt die verklaring ''zeer ongeloofwardig''.

World Forum

De uit het stadhuis gestolen stukken, waarover de journalist een artikel schreef, gingen over de mogelijke aankoop van het World Forum (het voormalige congrescentrum) door de gemeente Den Haag. Daar zou 25 miljoen euro mee gemoeid zijn.

Van Doorn heeft toegegeven dat hij zijn pasje aan de journalist heeft gegeven, omdat hij vond dat de plannen niet langer geheim mochten zijn voor de Haagse burgers.

Zelf gestolen

Het Openbaar Ministerie vervolgt de journalist, omdat hij niet had hoeven stelen. ''Hij had de informatie ook op een andere manier kunnen krijgen.''

Het OM vindt dat voor de journalist geen uitzondering geldt om zich niet aan de wet te houden. ''Hij is zelf met het pasje het stadhuis binnengegaan. Hij heeft de informatie zelf gestolen, dat is iets anders dan stukken toegespeeld krijgen'', aldus een woordvoerster.

''We weten dat er voor journalisten bijzondere omstandigheden kunnen gelden, maar in dit geval was het stelen niet noodzakelijk.'' Dat had anders kunnen zijn als hij bijvoorbeeld als doel had gehad om aan te toen hoe makkelijk het is om het besloten deel van het stadhuis te bereiken.

De rechtbank doet op 14 feburari uitspraak.