Bijstandsmoeders worden toch niet verplicht om te solliciteren. Dat maakt SGP-leider Kees van der Staaij vrijdag bekend.

Het kabinet was voornemens om in de strengere bijstand moeders met kinderen tot vijf jaar in de bijstand ook te gaan verplichten om te gaan solliciteren.

De kleine christelijke partijen ChristenUnie en SGP waren hier altijd fel op tegen. Van der Staaij stelde vrijdag tijdens een radiouitzending van het Nederlands Dagblad de coalitiepartijen te hebben kunnen overtuigen.

Volgens ChristenUnie-leider Arie Slob is er in het begrotingsakkoord geld beschikbaar gekomen om deze vrijstelling te kunnen dekken.

Onderhandelingen

Afgelopen dagen werden onderhandelingen gevoerd tussen de coalitiepartijen en de oppositiepartijen waar de coalitie op leunt voor steun in de Eerste Kamer: D66, ChristenUnie en SGP.

D66 laat de steun voor het schrappen van de maatregel nog even boven de markt hangen. Een woordvoerder zegt dat de partij de voorstellen van het kabinet afwacht.

PvdA-Kamerlid John Kerstens laat weten optimistisch te zijn over de uitkomsten van gesprekken, maar stelt eveneens: "We zijn nog in gesprek".

Ook staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) wil niet op de uitlatingen van Van der Staaij reageren, aangezien het overleg nog loopt.

Uitwerking

De staatssecretaris komt op basis van de overleggen vermoedelijk begin volgende week met een nieuwe uitwerking van haar plannen. Volgende week staat het debat gepland over de nieuwe bijstandswet.

Mogelijk worden op verzoek van de oppositiepartijen ook de verplichte tegenprestatie en de vier weken wachttijd zonder bijstandsuitkering versoepeld om gemeenten hier meer vrijheid te geven.

De coalitie overlegt met dezelfde oppositiepartijen ook over de Participatiewet. Ook hier hebben D66, ChristenUnie en SGP wensen om de wet aan te passen. Zo ligt onder meer de herkeuring van jonggehandicapten gevoelig. Zij dreigen hun uitkering te verliezen in de bijstand te belanden.

Eerder deed Kerstens ook al een beroep op Klijnsma om te zorgen voor een 'zachte landing' voor de jonggehandicapten.