Het gesprek met regeringen en mensenrechtenverdedigers blijft volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken ''de beste manier om de mensenrechten de goede kant op te duwen''. 

Dat heeft hij vrijdag gezegd tegen twee leden van de Russische protestgroep Pussy Riot, die op het ministerie in Den Haag een ontmoeting hadden met de Nederlandse mensenrechtenambassadeur Lionel Veer.

De bewindsman gelooft niet in signalen als niet meer praten en de rug toekeren; dialoog levert op de lange duur meer op.

We moeten volgens hem ook niet zozeer uitgaan van de gevoelens die we hier zelf hebben, maar kijken naar wat we kunnen bereiken voor de mensen in Rusland, ook ná de Spelen. Timmermans, die even bij het gesprek aanschoof, sprak met de vrouwen en de delegatie van Human Rights Watch over de Olympische Winterspelen in Sotsji.

Maria Aljochina en Nadezjda Tollikonnikova van Pussy Riot hadden vooraf aangekondigd dat ze een beroep op Timmermans zouden doen om een kleinere Nederlandse delegatie naar de Spelen te sturen. Maar dat hebben ze volgens Timmermans uiteindelijk niet gedaan. Die delegatie blijft ook zoals die is, gelijk aan die naar andere Winterspelen.

Uitvoerig gesprek

Timmermans vertelde de leden van de groep vrijdag ook dat hij deze week met de Russische vicepremier Arkadi Dvorkovitsj ''uitvoerig'' over mensenrechten heeft gesproken en vrijdag dus ook nog met Human Rights Watch. ''Hier blijven we mee doorgaan'', aldus Timmermans.

Het kabinet stuurt een zware delegatie naar Sotsji. Daar is in de afgelopen tijd veel kritiek op gekomen. Behalve premier Mark Rutte gaan minister Edith Schippers (Sport) en koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar de Spelen. Rutte benadrukte vorige week dat ze in de eerste plaats gaan om de sporters te steunen, maar dat het bezoek ook wordt aangegrepen om ''onze zorgen over de mensenrechten onder de aandacht te brengen''.

De leden van Pussy Riot bleken verder geïnteresseerd in de situatie in de gevangenissen in Nederland, bleek uit de woorden van Timmermans voorafgaand aan de ministerraad.

Bekijk Timmermans' reactie: