Twee leden van de Russische vrouwenpunkband Pussy Riot hebben vrijdag een ontmoeting met minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Dat zeiden Maria Aljochina en Nadezjda Tollikonnikova donderdagavond in Nieuwsuur.

De Pussy Riot-leden zeggen het jammer te vinden dat Nederland een zware delegatie stuurt naar de Olympische Winterspelen in Sotsji. Ze zullen vrijdag een beroep doen op Timmermans om een kleinere afvaardiging te sturen.

Volgens de leden van de Russische punkband is de mening van Nederland heel belangrijk. "We zouden het toejuichen als de delegatie besluit niet te gaan". Volgens de vrouwen staat een groot deel van de Nederlandse bevolking er ook niet achter.

De twee Russische vrouwen zijn in Nederland om de opening van het Human Rights Weekend in De Balie in Amsterdam bij te wonen.

Ook gaven ze in een eerder stadium aan gevangenissen te zullen bezoeken en te zullen praten met vertegenwoordigers van particuliere organisaties.

Hooliganisme

Tolokonnikova en Aljochina werden vorige maand vervroegd vrijgelaten. Ze zaten een gevangenisstraf van twee jaar uit wegens 'hooliganisme'.

De vrouwen verstoorden in februari 2012 met hun 'punkgebed' een dienst in de Christus de Verlosserkathedraal.

Mordovië

De Russische vrouwen zullen volgens Tolokonnikova niet naar Sotsji gaan. In plaats daarvan gaan ze naar de autonome republiek Mordovië, tussen Moskou en de benedenloop van de rivier de Wolga, om daar gevangenen te bezoeken. Tolokonnikova heeft daar in een werkkamp gezeten.