Een overstap van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) naar Financiën als opvolger van de teruggetreden Frans Weekers is volgens hem "niet aan de orde".

Dekker wordt in de Haagse wandelgangen genoemd als een belangrijke kanshebber om Weekers op te volgen. 

Gevraagd of de overstap voor hem een optie is zegt hij: "Dat lijkt me niet. Ik heb het druk genoeg met mijn huidige baan. Het is niet aan de orde."

Als wethouder in Den Haag had Dekker eerder ook de verantwoordelijkheid over de financiën. Een nadeel van het doorschuiven van Dekker zou zijn dat zijn post op Onderwijs eveneens moet worden ingevuld.

Harbers

Naast Dekker valt ook de naam van financieel woordvoerder van de VVD-fractie Mark Harbers. Hij was eerder wethouder in Rotterdam. Van hem wordt echter ook gezegd dat hij onmisbaar zou zijn voor de fractie, vanwege zijn dossierkennis.

Ook de oud-staatssecretaris van Sociale Zaken uit Rutte 1 Paul de Krom klinkt. Hij was naast minister Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) de enige bewindspersoon die niet terugkeerde in Rutte 2.

De Krom was tot voor kort bezig om de technieksector bij te staan bij de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven. Sinds 13 januari is hij de transitiemanager en interim-directeur van Dienst Landelijk Gebied. 

Premier Rutte liet donderdag weten volgende week een opvolger te willen presenteren.

Weekers

Weekers stapte donderdagavond op na een urenlang debat over misstanden bij de Belastingdienst. Problemen bij de administratie zorgen ervoor dat duizenden te laat hun toeslagen krijgen.

De oppositie wilde een motie tegen hem indienen, maar de staatssecretaris hield de eer aan zichzelf.