NAVO-baas Anders Fogh Rasmussen vindt dat Nederland, net als andere Europese landen, weer meer zou moeten uitgeven aan Defensie. 

Dit laat hij donderdag weten in een interview met NU.nl tijdens zijn bezoek aan Den Haag. Rasmussen sprak donderdag met premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander.

"Ik heb verzocht om, zodra de economie weer aantrekt, meer te gaan investeren in onze veiligheid", aldus Rasmussen.

"Het is natuurlijk een nationaal besluit. Maar ik maak me zorgen over de dalende defensiebudgetten in heel Europa. We moeten blijven investeren in een moderne militaire capaciteit."

Gedaald

Rasmussen wijst erop dat in Nederland in de periode van 2008 tot 2013 het budget voor defensie met 15 procent is gedaald. "Dit is hoger dan het Europees gemiddelde."

"Ik ben er van overtuigd dat de Nederlandse beleidsmakers begrijpen hoe belangrijk een goede defensie is voor de vrede en welvaart in dit land", zo waarschuwde hij. Volgens Rasmussen zal Europa, als het zo doorgaat, zichzelf niet meer kunnen verdedigen.

Ook zal het continent dan niet meer kunnen deelnemen in internationale operaties. Dit zou het bondsgenootschap tussen Europa en de Verenigde Staten schaden, zo waarschuwde Rasmussen al eerder

​Bekijk een deel van het interview met Rasmussen:

Piraterij

De NAVO-topman vindt dat in de discussie over het budget voor defensie vooral wordt gekeken naar wat het op de korte termijn kost, en niet wat het op de langere termijn oplevert.

Als voorbeeld noemt Rasmussen de piraterij voor de kust van Somalië. Nederlandse schepen moeten iedere keer als ze door de Golf van Aden varen 150.000 euro extra uitgeven, aldus Rasmussen. Dit zou voorkomen kunnen worden als er in die regio geen conflict zou zijn.

Syrië

Ander voorbeeld voor de noodzaak van een goede Defensie is de situatie in Syrië, zo stelt Rasmussen. "De dreiging van een militair optreden van de internationale gemeenschap heeft geholpen om Assad te overtuigen om de chemische wapens in het land te ontmantelen."  

Rasmussen stelt dat hij zich er zorgen over maakt dat de ontmanteling niet snel genoeg gaat. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag liet donderdag weten dat nog maar 5 procent van de zevenhonderd ton gevaarlijkste chemische stoffen die in het land zijn, zijn afgevoerd.  

Wel benadrukte hij dat hij nog steeds geen militaire oplossing voor het conflict in het land ziet. "Er is alleen een politieke oplossing mogelijk, er is geen alternatief. De NAVO is nu alleen gericht op de bescherming van de onze bondgenoten in de regio, zoals Turkije."

Afghanistan

Rasmussen heeft er donderdag ook voor gepleit dat Nederland vanaf 2015 een bijdrage levert aan de trainingsmissie die de NAVO gaat opzetten in Afghanistan. Dat wordt de opvolger van de huidige ISAF-missie, die dit jaar afloopt. 

"Het is belangrijk om ons te houden aan het principe 'samen uit, samen thuis'", zo vindt Rasmussen. "Nederland is al vele jaren samen met ons in Afghanistan en heeft zich in de laatste jaren ook al gericht op training. Nederland zou op een zeer waardevolle manier kunnen bijdragen."

Hij stelt dat de missie in Afghanistan geslaagd is, mede dankzij de bijdrage van Nederland. "Maar we moeten volhouden. Afghanistan moet geen veilige omgeving voor terroristen worden. Daarom starten we een trainingsmissie."

Rasmussen stelt Nederlanders te kennen als 'verantwoordelijke mensen' en heeft er dan ook vertrouwen in dat de regering en het parlement 'de juiste beslissing zullen nemen'.