Frans Weekers is de tweede staatssecretaris in het kabinet Rutte-II die zijn ontslag indient.

Het kabinet zat er nog maar net een maand, toen staatssecretaris Co Verdaas van Economische Zaken (PvdA) moest aftreden. Hij bleek gesjoemeld te hebben met declaraties in zijn vorige functie van Gelders gedeputeerde.

Ook PvdA-politica Wilma Mansveld (Infrastructuur) kwam al eens in een lastig parket terecht. Haar departement had een kritisch rapport van Prorail over spooronderhoud niet naar de Kamer gestuurd. Ondanks excuses en beloftes van beterschap werd de PvdA-bewindsvrouw door de Kamer urenlang in de verdediging gedrongen.

Teeven

Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie lag het meest recent nog onder vuur, omdat onder zijn verantwoordelijkheid fouten zijn gemaakt in de behandeling van de Russische asielzoeker Aleksander Dolmatov, die in januari zelfmoord pleegde in een detentiecentrum in Rotterdam.

Teeven (VVD) overleefde een debat dat de hele dag had geduurd met de steun van de regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen PVV, 50PLUS en SGP. Alle andere oppositiepartijen stemden voor een motie van wantrouwen.